Många tror att försvaret enbart innebär att man blir en soldat, men helt sant är det inte. Sveriges försvarsmakt har nämligen flera inriktningar som ger olika möjligheter till att specialisera sig inom olika områden. Några av dessa kommer vi berätta mer om i detta inlägg.

 

Försvarsmaktens inriktningar

 

Det finns tre olika inriktningar i försvarsmakten, dessa är:

 

  • Soldat och Sjöman – För dig som vill bli traditionell militär eller arbeta på vatten. Denna utbildning passar dig som älskar att vara lagspelare och kanske en dag har visionen om att vidareutbilda dig till att bli gruppchef. För att kunna utbilda sig till soldat eller sjöman krävs dock att GMU har genomförts.
  • Officerare – För dig som istället vill satsa på ledarskap, specialisering inom ett visst område eller jobba som officerare vid sidan om ditt andra yrke är denna utbildning perfekt. För att kunna utbilda sig till officerare krävs det att GMU har genomförts.
  • Civil – För dig som vill jobba inom försvaret fast inte ute på fältet, är detta rätt utbildning. Ofta rör det sig om administrativa arbeten, IT, sjukvårdspersonal, informatörer och många andra yrken. Denna tjänst kräver däremot ingen militär grundutbildning som de två andra inriktningarna gör.

Olika yrkesområden inom försvarsmakten

När man valt sin inriktning och utbildning finns det flera olika yrkesområden som man kan välja mellan. För den som väljer att gå soldat- eller sjömansutbildningen är jobb som dessa vanliga:

  • Soldat – Inom soldatyrket kan man välja mellan att antingen bli jägarsoldat, förstärkningssoldat eller transportsoldat. Som soldat är det ens ansvar att se till att nationen förblir trygg om krig skulle bryta ut. Dessutom kan man ibland behöva tjänstgöra i krig utomlands där man är i stort behov av soldater. Som soldat i Sverige är det mycket vanligt att man åker flyg Stockholm Göteborg eller till andra städer däremellan.
  • Hundförare – Som hundförare är man färdigutbildad soldat som valt att arbeta tillsammans med en hund man själv tränar upp. Vanligen har man som uppdrag att leta efter försvunna människor när man jobbar som hundförare.
  • Röjdykare – Yrket som röjdykare innefattar mycket jobb både på land och i vatten. Arbetsuppgifterna kan variera men handlar främst om att kartlägga och försöka ta bort krut från sjöar och hav. Som röjdykare jobbar man ofta med poliser i sökandet efter försvunna personer som kan ha hamnat i vatten.

Om man istället har valt att gå officerutbildningen innefattar det främst dessa tre stora yrken:

  • Officer – Som officer har man ansvar över sin verksamhet, vilket innebär att man är en ledare som förbereder soldater inför olika tänkbara situationer.
  • Specialistofficer – Som specialistofficer har man ett visst område som man riktat in sig på, detta är främst mellan sjömännen eller soldaterna.
  • Reservofficer – Om man vill jobba som vanlig officer eller specialofficer men samtidigt ha ett annat jobb vid sidan om är reservofficer den optimala positionen.