Är du en lugn person som kan ta snabba beslut och är bra på att samarbeta? Då kanske yrkesmilitär är något för dig. Det första steget på din yrkesbana inom militären är att ansöka till en grundutbildning i Försvarsmakten. Denna utbildning är det som tidigare kallades för “att göra lumpen”, alltså värnplikten, men 2009 ändrades reglerna och istället infördes grundutbildningen. Du behöver ha olika förkunskaper för att ansöka till utbildningen, beroende på inom vilket område som du söker till. Möjliga inriktningar är soldat/sjöman , specialistofficer och officer. Vid antagningen får du genomföra olika tester för att säkerställa att du uppfyller de psykiska, fysiska och medicinska krav som ställs.

Fler tjejer behövs

Militären är sedan länge en mansdominerad arbetsplats men precis som på vilken annan arbetsplats som helst är det bra med olika bakgrunder, kön och etniciteter. Som tjej har du har precis samma utrustning och kläder som killarna. De tjejer och kvinnor som tidigare ville arbeta inom Försvarsmakten kunde gå med i det som kallas för Lottakåren. Detta är en verksamhet som fortfarande är aktiv och som arbetar hårt med att få in fler kvinnor i yrken som rör försvars- och samhällsfrågor. Träningarna kan ibland vara tuffa, du ska lära dig att överleva i skogen men att drabbas av värre skador är ovanligt. Däremot kan du ramla och exempelvis slå i ländryggen. Få hjälp med ont i svanskotan i militärens egna sjukstuga. Är du sjuksköterska och vill arbeta inom försvaret? Förutom att vara med vid övningar och hjälpa till om någon skadar sig genomför du även utbildningar med soldaterna för att de ska lära sig att själva sköta om enklare skador. Du är även med på mässor och liknande evenemang.

Möjlighet att välja olika inriktningar

Det finns en hel del jobb inom svenska försvarsmakten men du bör vara beredd på att flytta dit arbetet finns. Försvarsmakten finns på olika ställen i hela Sverige, exempelvis i Boden, Skara, Halmstad och Karlskrona. De olika garnisonen har lite olika inriktningar. Om du gärna vill bli sjöman finns det stor chans att du kommer arbeta i Karlskrona i Blekinge och i deras militärflotta. Sedan 2014 har kommunen och militären samarbetat för att erbjuda möjligheter för fler unga att komma in och arbeta som sjömän. De genomför en gemensam lärlingsutbildning som startade första gången 2016. Oavsett vilken inriktning som du är intresserad av kan du läsa mer om de speciella krav som behövs för att ansöka på Försvarsmaktens hemsida. En vanlig fråga som brukar dyka upp är om du kan ansöka trots synfel? Ett synfel är inget generellt hinder för att bli antagen men de olika inriktningarna ställer olika krav på synen. En annan vanlig fråga är om det går att ansöka trots att du blivit dömd för brott? Svaret är att om du blivit dömd de senaste fem åren kommer din ansökan att avslås, efter det har du möjlighet att få din ansökan godkänd. För fler frågor och för att ansöka går du in på Försvarets hemsida.