Sverige under andra världskriget

Sverige under andra världskriget

Sverige förklarade sig som neutralt under andra världskriget 1939-1945, men för att hålla sig väl med de allierade fick de göra en hel del uppoffringar. Ett exempel är att Sverige tillät tyska soldater att transporteras via svenska järnvägar redan året efter krigets utbrott.

Vår beredskap är god

Vår beredskap är god” är berömda ord som yttrades av den dåvarande statsministern Per Albin Hansson när han höll tal på Skansen i Stockholm 1939. Sanningen var att Sveriges försvar var svagt, men folkförsörjningen (tillgång till livsmedel) var stabil.

Det svenska försvaret hade efter försvarsbeslutet 1925 upplevt kraftiga nedrustningar. Antal arméfördelningar hade reducerats från sex till fyra och 19 regementen hade lagts ner. För flottan hade nybyggnationen av fartyg stagnerat. Dessutom hade utbildningstiden för värnpliktiga reducerats till 140 dagar.

Av regeringen godkändes flera försvarsbeslut som medförde stora satsningar för att förbättra försvaret. Armén skulle till exempel förstärkas med två arméfördelningar, vilket totalt omfattade sex stycken och flygvapnets kostnadsram utökades från 11 miljoner till 28 miljoner kronor. I februari 1940 ökades Sveriges beredskap till 300 000 man och under andra perioder låg beredskapsnivån på 150 000 till 200 000 inkallade.

Benito_Mussolini_and_Adolf_HitlerTyskland ville rekrytera svenska soldater

Även då Sverige ville vara neutralt under kriget gjorde Tyskland upprepade försök att rekrytera svenska soldater för att bära tysk uniform. När kriget mot Sovjetunionen hade börjat fick den svenska regeringen många anbud att sluta upp med Tyskland. Tyskland ville sätta upp en svensk frivillighetskår för dem som ville kriga i Waffen-SS. Detta förslag nekades däremot av den dåvarande utrikesministern Christian Günther.

1941 diskuterades enskilda svenskars rätt att strida i Waffen-SS. Flera ansökningar kom in till regeringen men samtliga nekades. Trots detta lyckades minst 180 svenskar ansluta sig till Waffen-SS. De tog sig illegalt över till Norge eller Danmark som redan var ockuperat där de sedan letade rätt på ett rekryteringskontor för Waffen-SS. De som antogs fick tysk uniform och skickades med tåg till Sennheim i Elsass där de utbildades. Det går att lyssna på berättelsen om de svenska soldaterna som värvades av Tyskland i ljudboken ”Det bästa ur Hitlers svenska soldater” av Bosse Schön. Du kan hitta den och många andra intressanta ljudböcker på storytel.se.

Add Comment

mts_sociallyviral